



Toekomst parochie
Gezicht geven aan de Barmhartigheid en de Liefde van God
Binnen de geloofsgemeenschap van de Lourdesparochie hebben we gesprekken gevoerd over onze geloofsbeleving en onze blik op de toekomst. De verslagen van de eerste vier kerkvergaderingen vindt u elders op deze pagina.
In de kerkvergadering van 4 februari 2024 gaven de mensen aan dat het belangrijk is de link te zoeken van het geloof naar het dagelijkse leven. Ze voelen de aanwezigheid van God en worden daarbij door de rituelen van de liturgie geholpen. Maar hoe kunnen we het woord van God vertalen naar de wereld van nu?
Bij het vormen van een federatie Maastricht Oost moet het in die federatie niet alleen over zakelijke dingen gaan, maar ook over inhoudelijke, aan geloof gerelateerde zaken. Anders is het verlies van energie. Belangrijk daarbij is dat er op een goede respectvolle manier met elkaar wordt omgegaan, dat vrijwilligers niet in het ongewisse worden gelaten en gehoord en gesteund worden door het bestuur. We moeten daarom “de tuin” aanleggen, elkaar leren kennen en verbondenheid creëren. Daarvoor moeten we de mensen en de middelen optimaal benutten en de negatieve energie de angsten elimineren. Voorgangers moeten vooral tussen de mensen staan en deze inspireren, ze moeten zich niet boven de mensen plaatsen. Ook kunnen zij gebruik maken van elkaars specialismen, ze kunnen elkaar aanvullen en/of opvangen. Ze hoeven niet alles in hun eentje op te lossen. Zo kunnen de voorgangers samen met de gemeenschap een positieve energie uitstralen, laten zien dat ze een levende gemeenschap zijn; dat moeten we cultiveren.
Op zondag 13 maart 2024 kwamen we bij elkaar om de visie van onze parochiegemeenschap naar het federatiebestuur definitief vorm te geven.
Gestalte geven aan Barmhartige Liefde
Op 1 december 2024 hielden we een kerkvergadering waarin werd teruggekoppeld, wat we naar aanleiding van de vorige kerkvergaderingen aan het federatiebestuur hebben gemeld. Vervolgens heeft Mgr. E. de Jong toegelicht hoe hij de toekomst ziet. Ook hij maakt zich zorgen over de toekomst, maar lanceerde enkele ideeën die in zijn ogen wel kunnen helpen. Hij sprak o.a. over het lekenpastoraat; hij is teleurgesteld in de respons van de mensen en noemde een aantal activiteiten die ontplooid zouden kunnen worden. Daarvoor moeten we als leken de ander inspireren met dynamiek. Hij wil graag in iedere wijk een punt van sacrale en pastorale presentie houden. Bijvoorbeeld in (een gedeelte van) de bestaande kerk of een aparte kapel.
We moeten de betrokkenheid van zowel de kerkgangers, als van niet kerkgaande gelovigen vergroten, maar een missionaire geest overdragen is niet eenvoudig. Als we de betrokkenheid kunnen vergroten is het van belang dat we gaan samenwerken, echter zonder de eigenheid van de samenwerkende parochiegemeenschappen te verliezen. Als we samenwerken kunnen we misschien anderen weer inspireren om mee te doen. We moeten samen verder.
Mgr. De Jong wil de samenwerking starten met het oprichten van een pastorale raad waaraan alle parochiegemeenschappen deel nemen. Deze raad moet dan een denk- en doegroep worden. Door samen te werken kunnen de krachten gebundeld worden en behoeft het wiel niet steeds opnieuw te worden uitgevonden. We moeten in elk geval geen afwachtende houding aan nemen, maar beginnen met “bouwen” dan volgt de rest vanzelf.
De conclusie van de aanwezigen was om als Lourdesgroep maar al vast het voortouw te nemen en we zullen onszelf uitnodigen om bij de Koepelkerk en in Limmel ons verhaal te vertellen aan de belangstellenden aldaar. We willen hen vervolgens uitnodigen hun visie op de toekomst met ons te komen delen. Mocht u bereid zijn hier een rol in te spelen neem dan contact op met de parochie parochiecentrum@planet.nl
Verslag eerste kerkvergadering
Op 20 november 2022 hielden we onze eerste kerkvergadering. Hier bespraken we de voordelen en de uitdagingen van de vorming van een federatie.
Voordelen van de Federatie:
We kunnen elkaar helpen zowel in/met personen als in/met middelen, waarbij praktische zaken beter geregeld kunnen worden; zonder dat iedereen steeds opnieuw het wiel behoeft uit te vinden;
Door zaken samen te organiseren kunnen we kosten besparen denk aan parochieblad en website;
We zijn sterker door de grotere aantallen, waarbij we de specifieke sterke kenmerken van elkaar kunnen gebruiken;
We kunnen met elkaar in gesprek gaan met de bereidheid te zoeken naar mogelijkheden om kennis en middelen met elkaar te delen. We kunnen daarvoor gespreksgroepen op thema binnen de federatie organiseren;
De uitdagingen zijn:
We moeten “de tuin” aanleggen; daarvoor moeten we de mensen en de middelen optimaal benutten.
We moeten de negatieve energie, de angsten elimineren; de gemeenschap kan veel positieve energie uitstralen, dat moeten we cultiveren;
We moeten zorgen dat we onze identiteit niet verliezen;
We moeten er voor zorgen dat de Federatie niet alleen over zakelijke dingen gaat, maar ook over inhoudelijke, aan geloof gerelateerde zaken. Anders is het verlies van energie;
We moeten er voor waken dat de afstand, zowel fysiek als psychologisch niet groter wordt waardoor de mensen afhaken;
Verslag tweede kerkvergadering
Op 29 januari 2023 hielden we een tweede kerkvergadering. Hierbij was de grote vraag: Wat is de relatie tussen mij en de Kerk. Hier volgt wat er zoal naar voren kwam in het gesprek.
Wat bezielt mij om deel van de kerk te willen zijn?
Het maakt me gelukkig er is een band met de grote wereldkerk. Je voelt je verbonden en niet alleen. Het inspireert mij dat ik die band met de groep voel;
Je wil een deel zijn van een team en de aanwezigheid van God voelen. Daarbij kunnen rituelen van de liturgie helpen;
De link zoeken van het geloof, naar het dagelijkse leven. Hoe kan ik mijn geloof leidend laten zijn in mijn dagelijks leven. De uitleg en betrokkenheid van de priester zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel;
Even een moment van bezinning, relativering na een week vol hectiek. Je kunt gemakkelijker dingen uit het dagelijks leven verwerken. Loslaten van problemen en negatieve emoties;
Het bij de Kerk willen horen helpt bij het verwerken van moeilijk zaken in het leven, je krijgt steun van zowel het geloof als van anderen in de groep; je kunt troost vinden.
De Kerk is niet een instituut maar een gemeenschap van mensen; iedereen mag meedoen
Wat kan mijn plaats in de Kerk zijn?
Het is fijn dat het helpen van de pastor het gevoel geeft er bij te mogen horen. Je kunt je eigen talenten inzetten, of wakker laten maken; je laten ontdekken wat je allemaal kunt.
Tonen van dienstbaarheid: lektoren geven de boodschap door; zangers ondersteunen de liturgie; poetsers zorgen voor de goede randvoorwaarden en mensen voelen zich nuttig juist door praktische zaken op te lossen.
Uitdragen van mijn geraaktheid en enthousiasme, maar ook gewoon aanwezig zijn met open oor, oog en hart en zo geraakt te worden door de woorden die gesproken worden, maar ook het bidden om en krijgen van zegen over eigen leven.
Verslag derde kerkvergadering
Op 9 juli 2023 hielden we een derde kerkvergadering. We hebben gekeken naar: “Op weg naar de toekomst met de OLV van Lourdes parochie”. Eigenlijk was dit een verdieping op de eerder gedane uitspraken en conclusies. Het is niet gemakkelijk om de lijn naar de toekomst uit te zetten, te meer omdat die van zoveel factoren afhankelijk is.
Wat is mijn band met de parochie c.q. de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes
Met name persoonlijke beleving kwam naar voren als belangrijk voor het grootste deel van de aanwezigen.
Door de inventarisatie van de parochieachtergrond van de aanwezigen werd duidelijk dat 21% van de aanwezigen geografisch tot de OLV van Lourdes parochie behoorde.
Het overgrote deel van de aanwezigen komt naar de OLV van Lourdes toe vanwege bezieling, de voorganger en de gevoelde gemeenschap met elkaar.
Opnieuw werden zorgen geuit over het samengaan in een federatie; Die moet niet alleen over zakelijke dingen gaan, maar ook over inhoudelijke, aan geloof gerelateerde zaken. Anders is het verlies van energie;
Een andere opnieuw geuite zorg was dat de afstand, zowel fysiek als psychologisch, niet groter moet worden, waardoor de mensen afhaken.
We hopen op een Kerk waarin we samen onderweg kunnen zijn en waarin iedereen een rol heeft.
Uitnodiging vierde kerkvergadering
Zondag 4 februari 2024
Beste parochiaan, sympathisant van of geïnteresseerde in de R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes te Maastricht.
Hoewel we er eigenlijk niet zo veel van merken is de kerk van Maastricht in beweging en staat ze in de belangstelling. Op meerdere fronten staat ze in de aandacht.
Zo heeft de gemeente Maastricht een kerkenvisie ontwikkeld en is in augustus 2023 een rapportage gepubliceerd. (Kerkenvisie 2023 | Maastricht in Cijfers). Bij de totstandkoming is een enquête verstuurd naar alle leden van het inwonerspanel ‘Maastricht Forum’ en verspreid via de sociale media kanalen van de Gemeente Maastricht. In totaal hebben 2993 inwoners de online vragenlijst ingevuld.
Maar ook het bisdom blijft niet stil zitten. Ze heeft naar alle parochies een “Handreiking voor kerkbesturen over de toekomst van onze kerkgebouwen” verstuurd.
Het bisdom vraagt daarin aan de kerkbesturen om een pastorale visie en een functiebeschrijving op te stellen voor de kerkgebouwen in de komende jaren. Daarbij acht het bisdom het van belang om parochianen tijdig te betrekken bij de gedachtegangen en hen uit te nodigen mee te denken hoe de geloofsbeleving binnen de parochiegemeenschap steeds opnieuw gestalte gegeven kan worden en welke rol zij hierin voor de betreffende kerkgebouwen zien.
Binnen onze eigen geloofsgemeenschap van de Lourdesparochie hebben we inmiddels drie gesprekken gevoerd over onze geloofsbeleving en onze blik op de toekomst. Doordat we deze bijeenkomsten hielden na de zondagviering hebben we echter een heel aantal mensen, die wellicht mee zouden willen denken over de toekomst, niet bereikt.
Tijdens onze volgende bijeenkomt willen we zo breed mogelijk inventariseren, hoe over de toekomst van onze parochie gedacht wordt en hoe dit past binnen het grotere geheel van de federatie. We zouden het op prijs stellen als ook mensen, die niet regelmatig naar de vieringen komen, maar zich wel betrokken voelen bij onze gemeenschap of iets hebben met ons kerkgebouw, met ons mee willen denken. Het resultaat wordt na terugkoppeling naar U, in een daaropvolgende bijeenkomst, voorgelegd aan het federatiebestuur en het dekenaat.